O čem DivergentCzech JE a o čem rozhodně NENÍ - aneb NEjedná se o fanfikce

26.10.2015 15:41

 

Možná by bylo na místě, tři týdny před vydáním, objasnit, o čem náš soubor povídek DivergentCzech JE a o čem rozhodně NENÍ. Reaguju tím na diskuse a komentáře z různých knižních blogů, kde se často vyskytuje názor, že jde o fanfikce na trilogii Veronicy Roth.
    Nejde.

    Jak už se píše v samotné anotaci (...„Texty, které popisují váš divergentní svět a vyjadřují vaši představu divergence, odlišnosti či čehokoliv jiného, co jste si pod tímhle slovem představili.“) jde o původní tvorbu. 
    Zadání soutěže bylo následovné: Nechceme žádnou fan fiction na Veronicu Rothovou! Chceme originál! Proto: Děj nesmí být zasazen do prostředí Divergentní trilogie, ani v něm nesmí vystupovat žádná z postav známá z knih (https://www.cooboo.cz/doporucuj…/vyhlasujeme-literarni-soutez) Jediné, co je s touto známou trilogií společné, je slovo: Divergence. Znamená ODLIŠNOST, ODKLON, NESHODU, ROZPOR,

    Tudíž povídky, které kniha obsahuje, jsou každá do jedné, tématem originály. S Divergencí, Rezistencí, Aliancí anebo Čtyřkou nemají NIC společného. 
    Vůbec. Opravdu.

Emotikona smile

Chápu ale, že obálka trochu klame tělem, název ovšem vystihuje to jediné společné, co všechna dílka mají. Jsem totiž přesvědčená, být povídky obdobou již existujícího díla, zcela jistě by se nakladatelství nerozhodlo je vydat. Postrádalo by to smysl.

    Doufám, že jsem vše uvedla na pravou míru a veškeré pochyby a rozčarování ohledně fanfikcí jsem rozmetala na prach. Skutečně se totiž jedná o původní česká dílka, která nic a nikoho nekopírují.