Jak nás příběhy ovlivňují.

29.07.2014 09:54

 

Knihy,
hrdinové kráčící po jejich stránkách a svět, ve kterém žijí a tvoří ho,
nás jednoznačně ovlivňují.

 

 
 Zdroj

 

No vážně.

     Ruku na srdce a přiznejte se, kolikrát jste hledali vchod do Narnie? Kolikrát jste v ptačích vejcích chtěli najít draka, z prstýnku jste cítili magickou moc a kolikrát jste s naprosto vážnou tváří prohlásili: „Zima přichází.“?

     Ne jedna holka v určité chvíli toužila po svém vybledlém Edwardovi, popřípadě se zaměřovala na psy v domnění, že by se nějaký mohl přetransformovat v sexy kluka Snad každý čtenář se v sobě pokoušel probudit magické schopnosti, nejednou zapolemizoval, zdali není nějakým ztraceným vyvoleným, ať už čehokoliv anebo příslušníkem jiné, vznešenější rasy, která ho u lidí jen ukryla. Kde kdo potom toužil najít jinou realitu, či skrytý svět paralelně existující s tím naším.

     Upřímně, tohle není zásluha filmů ani seriálů. Drtivá většina jich totiž vznikla na motivy knih a to buďme upřímní, není žádná zásluha televize či speciálních efektů, ale autorů děl

 

Knihy na nás působí svým obsahem mnohem víc, než si kolikrát samotný čtenář uvědomuje. Nejen, že čtení rozvíjí fantasii a obrazotvornost, ale ty se stará o naši slovní zásobu, abychom nemluvili jako naštvaní dlaždiči a rozšiřuje nám obzory.

     Pokud se zaměřujete na minulost, historické knihy Vám atmosféru přiblíží lépe, než kdejaká vysokoškolská přednáška. Jestliže máte rádi cestopisy, zvládnete objevit celý svět ze svého křesla.  Při detektivních příbězích potrápíte mozkové závity a u hororu si asi nejlépe uvědomíte, jak představivost potrénována čtením dokáže být vtíravá a neodbytná.

     A takhle bych mohla pokračovat u každého literárního žánru až do aleluja.

     Je totiž jedno, co čtete. Důležité je, co si z toho odnesete. A je pravidlem, že každá kniha ve Vás zanechá nějaký dojem – ať už dobrý, nebo špatný. Chytrý příběh svému čtenáři zasévá do hlavy velké myšlenky. A vlastně, i „ne příliš chytrý“ příběh může vnuknout velký nápad nebo zanechat dojem hlubokého uvědomění si, ať už čehokoliv. Ne vždy nás kniha „osvítí“ svým tématem, ale může nás neoznačenými ukazateli dovést až k odpovědi, o kterou jsme dlouho nemohli zakopnout

     Čtení je prostě radost, žít nový a nový život díky knihám je nepojmenovatelná radost

     Já jsem se například stala princeznou, neohroženým i bojácným bojovníkem, zamilovanou holkou, detektivem, stratégem i šachovou figurkou, návštěvníkem světů, které by mě ani nenapadly, pozorovatelem i strůjcem a budu ještě vším, co mi knihy přinesou!

     Na příběhy nezapomínám, pořád je žiju – stačí jen sáhnout po knize, otevřít ji a… jsem kdekoliv a čímkoliv

     A v tom tkví to neopakovatelné kouzlo knih!

 

A jaký příběh nejvíce ovlivnil Vás? Máte svou oblíbenou hlášku nebo scénu? Podělte se o ni s námi!

 

Podělte se o Vaši oblíbenou knižní hlášku nebo scénu!:)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek